Potřebujete poradit?      5ef204cb1c60769bfb9d50bc93eaacd3.svg  +421 233 221 033  d3ec1980e56536e6a6991f4458946fcf.svg  eshop@thechillidoctor.sk

Celé papričky

Celé sušené papričky nám umožňujú dodávať čili zákazníkom po celý rok. Sušenie je jedna z najstarších konzervačných metód. Sušené čili papričky sú zvyčajne bez škodlivých patogénov a je u nich ľahké dlhodobé skladovanie. Majú veľmi široké použitie. Do rôznych jedál, omáčok salsy, alebo čisto ako korenie.

Yidu chilli celé sušené 30 g

Yidu chilli celé sušené 30 g

Ako chutí umami v podobe chilli? Odpoveď nájdete v mierne pálivých papričkách Yidu. Okrem výrazne intenzívnych ovocných tónov s dotykmi sušených paradajok sa u nich hovorí aj o tzv. piatej chuti, ktorá v ústach vytvára dlhotrvajúci príjemný pocit a podporuje apetít. So sušenými Yidu zkrátka jedno sústo nebude nikdy stačiť. Jedlám naviac dodávajú krásne červenú farbu a obyčajná červená paprika si tak vo vašej kuchyni už neškrtne.

Zloženie Yidu chilli papričky 100 %
Pálivosť
  • 2
SHU jednotky 8 000
Krajina pôvodu Čína
Cena za 1 ks s DPH: 1,90 €
Skladom Expedujeme 17.04.2024
Popis

Yidu chilli celé sušené 30 g

Čínske papričky s mexickými rysmi

Papričky Yidu pochádzajú z rovnomenného regiónu v Číne. Pestujú sa tam v oblasti, v ktorej se striedajú všetky ročné obdobia. Do svojej jedinečnej zaujímavej chuti a miernej pálivosti dozrievajú behom teplého a daždivého leta a zbierajú sa s príchodom jesene. Často sa o nich hovorí, že boli do Číny privezené z Mexika, pretože svojím tvarom, veľkosťou aj veľmi nízkou pálivosťou pripomínajú mnohé typické papričky tohto stredoamerického štátu.

Mierne pálivé chilli s chuťou umami

Tmavočervené až fialové plody Yidu majú silnejšiu lesklú šupku a dorastajú do dĺžky 8–10 cm. Aj keď nie sú tak známe ako iné druhy, sú vo svete veľmi obľúbené. Pre niektorých sú skvelým chilli vďaka ich veľmi miernej hrejivosti, ktorá dosahuje 2500–8000 SHU, pre iných sú zaujímavou a netradičnou ingredienciou z hľadiska chuti. V tej možno rozpoznávať silne ovocné tóny s dotykom sušených paradajok a ľahko dymovou arómou. Tým hlavným je ovšem chuť umami, ktorá je podľa japonskej gastronómie popisovaná ako piata, veľmi intenzívna a jedinečná chuť. Yidu tak patrí medzi papričky, ktoré zanechávajú v ústach príjemný dlhotrvajúcí pocit a podporujú apetít. Pokiaľ teda chcete, aby u vás stravníkom vždy neobyčajne chutilo a radi sa vracali, potom do jedál pridávajte tieto papričky. Budete milo prekvapení.

Využitie Yidu v kuchyni 

V mexickej a ázijskej kuchyni sú Yidu považované za ideálne papričky pre prípravu studených chilli omáčok, ale tiež marinád, dusených pokrmov i mäsových a zeleninových panvíc. Pred použitím je nejlepšie sušené Yidu rehydratovať a namočiť ich na pár desiatok minút do teplej vody, prípadne ich nakrájať na 1–2 cm veľké kúsky a dusiť aspoň 30 minut. Pre zvýraznenie chuti ich tiež môžete pred tepelnou úpravou krátko orestovať na rozpálenej panvici s troškou oleja (postačí pár sekúnd z každej strany).

Ich ďalšou výhodou je, že majú vysoko farbiacu schopnosť a jedlám prepožičiavajú krásnu červenú farbu. Doporučujeme vyskúšať ich ako pikantnejšiu a chuťovo zaujímavejšiu náhradu klasickej červenej papriky. Výborné budú aj do klasického guláša. V pokrmoch sa potom Yidu veľmi dobre párujú s ingredienciami ako je jahňacina, paprika, sušené paradajky, sečuánske korenie, baklažán, krevety alebo ryža. V Ázii sa tiež s obľubou používajú na prípravu ochutených chilli olejov.

RÝCHLA DOPRAVA

Odosíláme do 24h.

200 000 +

Spokojných zákazníkov

DOPRAVA ZADARMO

U objednávok nad 50 euro

BONUSOVÝ PROGRAM

Darčeky k vášmu nákupu