Trinidad Scorpion Moruga chilli mash 100 ml
Trúfnite si na druhú najštiplavejšiu chilli papričku sveta!
S touto ohnivou karibskou diablicou si vyskúšate, čo znamená prekročiť u chilli papričky hranicu 2 milióny na Scovilleho stupnici. Už samotné slovo scorpion neveští pre neskúsených chilli začiatočníkov nič dobré. Milovníkom extrémne pálivého chilli však hovoríme: "Smelo, ale opatrne do toho!"
Za jej zložitým menom sa v skutočnosti skrýva názov mesta Morouga, ktoré sa nachádza na karibskom ostrove Trinidad, ktorý spolu s ostrovom Tobago tvorí ostrovný štát. Odtiaľ chilli paprička pochádza.
V roku 2012 ju inštitút Chile Pepper (spadajúci pod Štátnu univerzitu v Novom Mexiku) potvrdil ako najštipľavejšiu na svete a zároveň prvú, ktorá prekonala hranicu 2 000 000 SHU. Bohužiaľ, Guinnessova kniha rekordov tejto papričke nepriala, a za najštiplavejšiu zo všetkých ju nikdy oficiálne nepotvrdila. Slávy by si moc dlho neužila. Hneď o rok neskôr totiž prišla na svet Carolina Reaper, ktorá si svoje prvenstvo drží dodnes.
Sila desiatich Habanero papričiek v jednej
Moruga Scorpion chilli papričky sú priemerne veľké asi ako golfová loptička, majú zvrásnený hrboľatý povrch a oranžovo-červenú farbu. Postrádajú tiež pretiahnutú špičku (chvostík), ktorý je pre najštipľavejšie chilli papričky sveta obvyklý. Pálivosť u tohto chilli začína na 1 200 000 SHU a dosahuje až 2 500 000 SHU. Skrátka záležitosť len pre ostrieľaných chilli znalcov.
Majú kvetinovo-ovocnú chuť a aromatickú vôňu. Pálivosť sa po zjedení tejto papričky postupne rozvíja a trvá pomerne dlhú dobu. Známy je v tejto súvislosti výrok Paula Boslanda, riaditeľa mexického Chile Pepper inštitútu, ktorý vyhlásil: "Uhryznete si a nezdá sa to tak hrozné. Lenže potom to začne. Pálivosť sa zvyšuje, zvyšuje a zvyšuje. Je to celkom brutálne. "Čo dodať, Moruga Scorpion chilli vás proste nesklame.
Trinidad Scorpion Moruga v kuchyni
Papričku môžete použiť mletú, celú alebo v podobe pasty či pyré ako základnú surovinu pre mnohé varené i studené jedlá a omáčky. Skvele vynikne v marináde na pálivé kuracie krídielka a iné barbecue mäsové pochúťky. Vďaka svojej sladkej kvetinovej chuti je vhodná do všetkých sladko-pálivých dipov a pokrmov.
Nezabudnite, že Trinidad Scorpion Moruga je asi 10-krát pálivejšia než Habanero papričky. Takže s dávkovaním to radšej moc nepreháňajte.
Čo je chilli mash? Čerstvé chilli papričky sa rozdrvia spolu so soľou a nechajú sa fermentovať (kvasiť) po dobu 2-6 mesiacov. Výťažok zo šupky, semienok a dužiny spoločne poskytnú intenzívnu a bohatú chuť. Občas sa pridá ocot kvôli zastaveniu fermentácie, ale inak chilli mash-e neobsahujú žiadne iné látky alebo konzervanty. Používajú sa na ďalšie spracovanie na výrobu omáčok napr. salsa, dip, do jedál, pokrmov a mnoho ďalšieho.