Teja chilli chilli celé sušené 30 g
Naozaj pálivé papričky z Indie
Indická pálivá smršť, bez ktorej sa nezaobíde žiadne správne karí. Alebo akékoľvek tunajšie tradičné jedlo. V Indii totiž patrí toto čili medzi najštipľavejšie a vo svete k tomu najvyhľadávanejšiemu.
S17 Teja odrody Capsicum annuum (papriky ročnej) sú tenké papričky dlhé 5-12 cm, ktorých pálivosť sa pohybuje okolo 50 000-100 000 SHU. Majú silne ostrú pikantnú chuť. Hoci sú najčastejšie spájané s Indiou, ktorá je v súčasnosti ich najväčším producentom, ich pôvod sa pripisuje Južnej Amerike, kde boli prvýkrát asi v 15. storočí predstavené.
Ako sa pestuje kvalitné čili?
S17 spadajú do skupiny kultivarov indických papričiek Guntur čili (nazvanej podľa rovnomenného regiónu v provincii Andhra Pradesh, kde sa pestujú), ktorá zahŕňa viac kultivarov červených papričiek podobne výraznej chuti i pálivosti (napríklad S4 Guntur sannam, 273 čili a ďalšie).
India je celosvetovo najväčším producentom čili papričiek a zo spomenutej provincie Andhra Pradesh, kde sa pestujú aj Teja papričky, pochádza takmer polovica celkovej indickej produkcie. Pestovaniu papričiek tú venujú náležitú pozornosť a starostlivosť. Pred asi 40 rokmi dokonca neďaleko Guntur vznikla Regionálne výskumná stanica zaoberajúca sa kultiváciou čili papričiek. Niet preto divu, že indické papričky sú vo svete tak obľúbené a vyhľadávané.
Odhaľte tajomstvo najlepšieho indického kari
Papričky Teja sú nepostrádateľnou súčasťou mnohých indických, thajských, čínskych aj amerických jedál, ale ich výrazná chuť a intenzívna pálivosť je obľúbená úplne po celom svete. Okrem karí a rôznych ázijských mäsových a zeleninových panvíc si ich chuť určite zamilujete v polievkach alebo dusených mäsových pokrmoch. Do kuracieho karí potom odporúčame pridať kokosové mlieko a mak. Teja papričky tieto ingrediencie krásne zvýraznia a skvele doplnia svojou pálivosťou.
Celé sušené papričky Teja je pre ich ďalšie spracovanie a zvýraznenie chuti najlepšie krátko orestovať na mierne zahriatej panvici (cca 20-30 sekúnd) a rehydratovať namočením do horúcej vody asi na 20 minút. Takto upravené ich môžete ľahko roztlačiť alebo rozmixovať a použiť ako základ pre pálivej omáčky, pyré, salsy a pod.