Potřebujete poradit?      5ef204cb1c60769bfb9d50bc93eaacd3.svg  +421 233 056  772  d3ec1980e56536e6a6991f4458946fcf.svg  eshop@thechillidoctor.sk

Tekutý mash

Tento druh chilli je bežný v USA a Ázii, ale ťažko ho budete hľadať v rámci EÚ. Čerstvé chilli papričky (zvyčajne 85-90% z hotového výrobku) sa rozdrvia spoločne so soľou a nechajú sa kvasiť po dobu 2 až 6 mesiacov alebo aj dlhšie. Výťažok z šupky, semienok a dužiny spoločne poskytnú intenzívnu a bohatú chuť. Ideálny na varenie.

Red Cayenne chilli mash 200 ml

Red Cayenne chilli mash 200 ml

Tekutý mash z fermentovaných čerstvých papričiek Red Cayenne sa vo vašej kuchyni stane obľúbenou súčasťou mnohých jedál, ktorým dodá strednú pálivosť, krásnu farbu a bohatú chuť čili.

Pálivosť
  • 3
SHU jednotky 50 000
Složení Cayenne chilli papričky 84–86 %, sůl 11–13 %, kyselina octová 3 %
Krajiny pôvodu Peru
Cena za 1 ks s DPH: 6,00 €
Skladom Expedujeme 06.12.2021
/red-cayenne-chilli-mash-200-ml-e146.htm
Popis

Red Cayenne chilli mash 200 ml

Čili paprička ako maľovaná

Ako by ste opísali klasickú čili papričku? Červenú, tenkú a pretiahnutú, špicatú a zahnutú? A viete, že je to vlastne Cayenne paprička? Je to práve ona, ktorá je charakteristická týmto typickým vzhľadom. Aj preto je, najmä v zahraničí, výrazom Cayenne často všeobecne označovaná čili paprička akéhokoľvek druhu.

U nás ju určite poznáte v bežne dostupnej mletej podobe ako kajenské korenie. Toto nesprávne označenie vzniklo v minulosti zlým prekladom originálneho anglického názvu Cayenne Pepper, kde však "pepper" neznamená korenie, ale všeobecný názov pre papričku.

Hoci Cayenne papričky nemajú žiadnu signifikantnú výraznú chuť, sú veľmi obľúbené pre rôznorodú pálivosť, ktorú ponúkajú. Na svete sa nachádza asi 100 hybridných variantov tohto čili. Môžete naraziť na miernejšie Cayenne papričky, ktoré majú okolo 30 000 SHU aj na dosahujúce až 90 000 SHU. Záleží na klíme, kde sa daná paprička pestuje. Cayenne z vysoko teplých oblastí sú viac štipľavé, naopak tam, kde je počasie o niečo chladnejšie, rastú papričky chuťovo jemnejšie.

Pomenované boli podľa Cayenne, hlavného mesta Francúzskej Guyany v Južnej Amerike, odkiaľ pochádza. V dnešnej dobe rastú prevažne v tropických a subtropických oblastiach, pričom pre komerčné účely sa najviac pestujú v Indii, Mexiku, na východe Afriky a v Spojených štátoch.

S Cayenne naprieč svetovými kuchyňami

Používate do väčšiny jedál mletú červenú papriku (či už sladkú alebo ostrú)? Čo tak ju vymeniť za Cayenne? Jedlu dodá rovnako výraznú oranžovú farbu, korenistú chuť  a navyše prihodí aj správny šmrnc.

Cayenne papričky sú využívané v mnohých svetových kuchyniach. V Mexiku sú súčasťou enchiladas a omáčok, v čínskej kuchyni bežne dochucujú typické restované mäsové a zeleninové panvice, v Thajsku karí a v Indii čatní. Všeobecne sú potom neoddeliteľnou súčasťou mnohých pálivých omáčok, predovšetkým tých, kde sa ako konzervant využíva vínny ocot.


Čo je čili mash? Čerstvé čili papričky sa rozdrví spolu so soľou a nechajú sa fermentovať (kvasiť) po dobu 2-6 mesiacov. Výťažok z kože, semienok a dužiny spoločne poskytne intenzívnu a bohatú chuť. Občas sa pridá ocot kvôli zastaveniu fermentácie, ale inak čili mashe neobsahujú žiadne iné látky alebo konzervanty. Používa sa na ďalšie spracovanie na výrobu omáčok, salsa, dipov, do jedál, pokrmov a mnoho ďalšieho.

/product-action/increment-product-view-count?productId=146

RÝCHLA DOPRAVA

Odosielame do 48 hod.

50 000 +

Spokojných zákazníkov

DOPRAVA ZADARMO

U objednávok nad 77 euro

BONUSOVÝ PROGRAM

Darčeky k vášmu nákupu