New Mexican (Anaheim) chilli celé sušené 30 g
Klasická paprika so štipkou hrejivosti
Keď sa povie "rodinná" paprička, určite sa má na mysli Anaheim. Jej decentná pálivosť je vhodná pre každého člena rodiny a sladkastá chuť dodá jedlu novú príchuť a štipku pikantnosti, ktorú si pri stole všetci zamilujú. Plody sú veľké asi 15 cm a pálivosť sa pohybuje okolo 500-2 500 SHU.
Anaheim papričky patria do skupiny kultivarov pochádzajúcich z Nového Mexika, odkiaľ tiež získali svoj prívlastkový názov. Čili týchto odrôd je všeobecne menej pálivé a má veľmi blízko ku klasickej zelenej, červenej alebo bielej paprike (patrí sem napríklad aj Poblano papričky).
U týchto kultivarov sa v kuchyni využívajú menej zrelé zelené plody, tak červené plne dozreté. Práve tie sú určené k sušeniu. Vďaka sušeniu získavajú svoju typickú sladkastú, ľahko dymovú chuť a pokrmom dodávajú bohatú červenú až hnedú farbu.
Príbeh jedného farmára a milovníka čili
Hoci pochádzajú z Mexika, svoje meno dostali podľa oblasti Anaheim v Kalifornii, kam ich semienka okolo roku 1900 priviezol farmár, objaviteľ a milovník čili, Emilio Ortega. Do dnešnej doby sa tu vo veľkom pestujú. Niekedy sa im preto tiež hovorí kalifornské čili alebo Magdalena.
Pre zaujímavosť ešte dodáme, že najčastejšie nájdete Anaheim papričky v zelenej podobe naložené v konzerve. Tento spôsob uchovania objavil u zelených papričiek práve Ortega, ktorý založil vlastný podnik na spracovanie čili. Dnes patrí jeho rovnomenná spoločnosť Ortega k jednému z najväčších výrobcov mexických pokrmov.
Anaheim v kuchyni
Obľúbite si ich v dusenom mäse, v polievkach a omáčkach, v zeleninových pokrmoch a tradičných mexických jedlách, ako sú tammales alebo enchiladas. Ich chuť sa výborne dopĺňa so zrelými syrmi, bravčovým mäsom, hydinou, s kukuricou, paradajkami, čiernymi fazuľami alebo s rascou a koriandrom. A ak nedáte bez čili ani ranu, tieto papričky môžete pokojne aj raňajkovať. Výborné sú v kombinácii s vajcami alebo v tzv. breakfast burritos, čo sú obľúbené mexické tortilly. Plnené bývajú údeninou, syrom, vajcami, fazuľou, salsou a zeleninou.
Pre dosiahnutie lepšej chuti, je vhodné pred samotným použitím Anaheim papričky krátko orestovať na rozohriatej panvici, po dobu asi 10-20 sekúnd. Môžete ich aj rehydratovať namočením do horúcej vody na 20 minút.
Výbornou lahôdkou sú plnené Anaheim papričky. Stačí ich rehydratovať, zbaviť semienok a naplniť zmesou z mäsa a syra. Takto plnené Anaheim papričky obaľte v strúhanke alebo cestíčku a osmažte na panvici. Podávajte preliate teplou paradajkovou alebo čili omáčkou.