Potřebujete poradit?      5ef204cb1c60769bfb9d50bc93eaacd3.svg  +420 702 708 980      d3ec1980e56536e6a6991f4458946fcf.svg  eshop@thechillidoctor.sk

Tekutý mash

Tento druh chilli je bežný v USA a Ázii, ale ťažko ho budete hľadať v rámci EÚ. Čerstvé chilli papričky (zvyčajne 85-90% z hotového výrobku) sa rozdrvia spoločne so soľou a nechajú sa kvasiť po dobu 2 až 6 mesiacov alebo aj dlhšie. Výťažok z šupky, semienok a dužiny spoločne poskytnú intenzívnu a bohatú chuť. Ideálny na varenie.

Naga Bhut Jolokia mash 100 ml

Naga Bhut Jolokia mash 100 ml

Tekutý chilli mash z čerstvých papričiek Naga Bhut Jolokia vás omráči nielen svojou vysokou pálivosti, ale aj sviežou ovocnou chuťou, ktorá u týchto papričiek pripomína zelená jablká a marhule.

Pálivosť
  • 5
SHU jednotky 1 000 000
Složení Naga Jolokia chilli papričky 84–88 %, sůl 12–16 %
Krajiny pôvodu Peru
Cena za 1 ks s DPH 5,99 €
Skladom Expedujeme 15.06.2021
/naga-bhut-jolokia-mash-100-ml-e142.htm
Popis

Naga Bhut Jolokia mash 100 ml

Naga Jolokia chilli papričky 84-88%, soľ 12-16%

Prvá chilli paprička na svete, ktorá pokorila hranicu 1 milión SHU

Hviezda medzi chilli papričkami. Jej pálivosť dosahuje až 1 041 427 SHU. Až do roku 2007 bola po dlhú dobu táto paprička považovaná za najštipľavejšiu zo všetkých. Bola prvá, ktorá prekročila hranicu 1 milión SHU a spôsobila tým vo svete poriadny rozruch. O päť rokov neskôr bola v Južnej Karolíne skrížená s červenou papričkou Habanero, čím vznikla súčasná držiteľka oficiálneho rekordu v najštipľavejšej chilli papričke sveta, vyšľachtená Carolina Reaper s pálivosťou raz tak veľkou, než má samotná Bhut Jolokia. Že sa vo svete chilli prekonáva jedna pálivosť za druhou svedčí aj fakt, že od roku 2016 už nie je Bhut Jolokia ani v prvej desiatke najpálivejších chilli papričiek.

Nenechajte sa však týmto príbehom jednej prekonanej papričky zmiasť. Jej intenzívna a dlho trvajúca pálivosť zamotá (a zavarí) hlavu nejednému chilli profíkovi.

Druhovo sa jedná o hybridného kríženca odrody Capsicum chinense (papriky čínskej) a Capsicum frutescens (papriky krovitej). Pochádza z Bangladéša a pestuje sa prevažne v indických regiónoch.

Indický pomocník v liečiteľstve aj v boji s divokou zverou a duchmi

Je známa tiež ako Naga Jolokia alebo Ghost chilli. Práve označenie "ghost" (čiže duch) získala v spojitosti s indickou mytológiou, ktorá verí, že človek sa po smrti stane duchom. Aby sa tento duch nepremenil v démona, používali Indovia vo svojich rituáloch práve chilli papričky. Po mnohé roky sa snažili nájsť tú najštipľavejšiu, ktorá by mala proti démonom najväčšiu ochrannú silu. A Bhut Jolokia túto úlohu spoľahlivo splnila.

Okrem dochutenia mnohých bežných i tradičných pokrmov, má v Indii táto paprička vďaka svojim unikátnym vlastnostiam všestranné využitie. V liečiteľstve sa využíva ako homeopatický liek na rad ochorení, predovšetkým tých žalúdočných. Pre miestnych obyvateľov je “hrdinom“ v zime aj v lete. V chladnom období je konzumovaná pre svoje hrejivé účinky, v tropických horúčavách zasa podporuje tvorbu potu, ktorý účinne ochladzuje a znižuje teplotu organizmu.

V severovýchodnej Indii pomáha Bhut Jolokia domorodcom zaháňať divoké slony. Pridávajú ju do dymovníc alebo ňou potierajú ochranné ploty. Všeobecne nachádza táto paprička využitie aj v dymových granátoch alebo v účinných peprových sprejoch.

Bhut Jolokia v kuchyni

Pokiaľ si na túto intenzívne pálivú záležitosť trúfnete, už v prvých okamihoch ucítite sviežu ovocnú chuť pripomínajúcu  zelená jablká a marhule.

Bhut Jolokia papričky dodajú dlhotrvajúcu hrejivú iskru najrôznejším omáčkam, chutným kari pokrmom, pizzi alebo kuraciemu mäsu. Výborne sa hodí na kvasenú zeleninu, takže až budete nabudúce nakladať napríklad uhorky alebo kapusta, nezabudnite pridať štipku tejto papričky.


Čo je chilli mash? Čerstvé chilli papričky sa rozdrvia spolu so soľou a nechajú sa fermentovať (kvasiť) po dobu 2-6 mesiacov. Výťažok zo šupky, semienok a dužiny spoločne poskytnú intenzívnu a bohatú chuť. Občas sa pridá ocot kvôli zastaveniu fermentácie, ale inak chilli mash-e neobsahujú žiadne iné látky alebo konzervanty. Používajú  sa na ďalšie spracovanie na výrobu omáčok napr. salsa, dip, do jedál, pokrmov a mnoho ďalšieho.

/product-action/increment-product-view-count?productId=142

RÝCHLA DOPRAVA

Odosielame do 24 hod.

50 000 +

Spokojných zákazníkov

DOPRAVA ZADARMO

U objednávok nad 77 euro

BONUSOVÝ PROGRAM

Darčeky k vášmu nákupu