Mulato chilli celé sušené 30 g
Tmavé čili, ktoré si obľúbite
Mulato sú sušené Poblano papričky odrody Capsicum annuum (papriky ročnej), ktoré pochádzajú z mexického štátu Puebla. To bolo v histórii kľúčovým španielskym koloniálnym miestom a zohralo dôležitú úlohu v utváraní tradičných mexických pokrmov. Aj preto patrí mulato papričky, spolu s Ancho a Pasilla, k tzv. "Svätej Trojici" mexickej kuchyne a sú bežne používané.
Vysušené sú asi 5 cm dlhé, ploché a vráskavé. Charakteristická je ich tmavá až čierna farba, ktorú potom získava aj jedlo. Ich pálivosť sa pohybuje okolo 2 500-3 000 SHU, čo znamená jediné - použiť ich sa rozhodne nemusíte báť v žiadnom jedle.
Papričky, s ktorých zberom sa oplatí počkať
Mulato majú veľmi blízko k Ancho papričkám, ktoré sú tiež sušenou verziou Poblano papričiek. Aký je medzi nimi teda rozdiel? Záleží na tom, v ktorej fáze zrenia sa tmavo zelená Poblano paprička usuší a kedy je zozbieraná. Na Ancho sa používajú tie, ktoré dozreli v ľahko červenkastú farbu. Akonáhle sú Poblano takmer prezreté, prechádzajú v tmavo hnedú farbu a sú zberané na sušenie na mulato papričky. Práve vďaka dlhšej dobe zrenia získavajú plnšiu, komplexnejšiu a vyzretejšiu chuť ako Ancho. Sú tiež viac pálivé. U čili papričiek totiž platí, že čím zrelšie sú, tým väčšiu hrejivosť dosahujú.
Mulato papričky majú naozaj miernu pálivosť a sladkú chuť s podtónmi čokolády, sladkého drievka, čerešní a kávy. V ich chuti možno rozpoznať aj náznak sliviek (rovnako ako u Ancho papričiek). Asi si dokážete predstaviť, aké zázraky dokážu v kuchyni urobiť. Jedlu dodávajú tmavo-hnedú farbu a robustnú chuť, ktorá môže najmä v dusených mäsových pokrmoch pripomínať čierne pivo.
Mulato v kuchyni
Mulato sa najčastejšie objavujú v tradičných mexických jedlách, ako je napríklad "mole" omáčka. Táto hnedá čokoládovo-pikantná omáčka je ideálna k bielemu aj tmavému mäsu a svoju charakteristickú farbu získava práve vďaka mulato papričkám.
Skvele sa hodí do enchiladas, omáčok, polievok, dusených pokrmov alebo ku kuraciemu mäsu s ryžou. Vďaka svojej čokoládovo-ovocnej sladkastej chuti a miernej pálivosti sú ideálne do sladkých čokoládových dezertov, pre dochutenie zmrzliny a skvele chutia v kombinácii s čerstvým ovocím, ako sú napríklad maliny alebo červený pomaranč.
Pre dosiahnutie lepšej chuti, je pred použitím vhodné mulato papričky krátko orestovať na zahriatej panvici, po dobu asi 10-20 sekúnd. Môžete ich aj rehydratovať, stačí zaliať horúcou vodou a počkať 10 minút. Nenechajte ich však namáčať dlhšie, mohli by vám horknúť.
Odporúčame ponechať si zvyšnú tekutinu z výluhu, pretože práve u jemnejších aromatických papričiek absorbuje skvelú chuť. Tekutinu potom môžete využiť na podliatie mäsa, do polievok alebo omáčok.
Ak by ste si chceli z mulato papričiek vykúzliť pravú mexickú lahôdku, odporúčame ich rehydratovať, zbaviť semienok a naplniť zmesou z okorenené strúhanky, syru a kreviet. Takto plnené mulato papričky potom osmažte na panvici a podávajte s omáčkou podľa vlastnej chuti.