Potřebujete poradit?      5ef204cb1c60769bfb9d50bc93eaacd3.svg  +420 702 708 980      d3ec1980e56536e6a6991f4458946fcf.svg  eshop@thechillidoctor.sk

Celé papričky

Celé sušené papričky nám umožňujú dodávať čili zákazníkom po celý rok. Sušenie je jedna z najstarších konzervačných metód. Sušené čili papričky sú zvyčajne bez škodlivých patogénov a je u nich ľahké dlhodobé skladovanie. Majú veľmi široké použitie. Do rôznych jedál, omáčok salsy, alebo čisto ako korenie.

Mulato chilli celé sušené 30 g

Mulato chilli celé sušené 30 g
[{"title":"Mulato chilli cel\u00e9 su\u0161en\u00e9 30 g","href":"https:\/\/w24cdn.cz\/www.thechillidoctor.cz\/_\/1200x800-0-0-0-0\/product\/product_186\/fa9ad72556f4af26919ed69c60e3b195.jpg"},{"title":"Mulato chilli cel\u00e9 su\u0161en\u00e9 30 g","href":"https:\/\/w24cdn.cz\/www.thechillidoctor.cz\/_\/1200x800-0-0-0-0\/product\/product_186\/396c971b3d5facd0d4fd2f3e52987a44.jpg"},{"title":"Mulato chilli cel\u00e9 su\u0161en\u00e9 30 g","href":"https:\/\/w24cdn.cz\/www.thechillidoctor.cz\/_\/1200x800-0-0-0-0\/product\/product_186\/7474f0f1684775f0e1106470b2735a5c.jpg"}]

S celými sušenými papričkami mulati dokážete v kuchyni hotové zázraky. Jedná sa o tmavo fialové až čierné prezreté plody odrody Poblano. Ich plná, vyzretá a sladká chuť s podtónmi čokolády, sladkého drievka, čerešní a kávy si skvele rozumie so slanými i sladkými jedlami. Tým navyše prepožičia krásne tmavú farbu a miernejšiu pálivosť, ktorá pri stole nezaskočí ani úplných čili začiatočníkov.

Pálivosť
  • 1
SHU jednotky 2 500
Složení Mulato chilli papričky 100 %
Krajiny pôvodu Mexiko
Cena za 1 ks s DPH 3,19 €
Skladom Expedujeme 07.05.2021
/mulato-chilli-cele-susene-30-g-e186.htm
Popis

Mulato chilli celé sušené 30 g

Tmavé čili, ktoré si obľúbite

Mulati sú sušené Poblano papričky odrody Capsicum annuum (papriky ročnej),ktorá pochádza z mexického štátu Puebla. Ten bol v histórii kľúčovým španielskym koloniálnym miestom a zohral dôležitú úlohu v utváraní tradičných mexických pokrmov. Aj preto patrí mulati papričky, spolu s Ancho a Pasillo, k tzv. "Svätej Trojici" mexickej kuchyne a sú bežne používané.

Vysušené sú asi 5 cm dlhé, ploché a vráskavé. Charakteristická je ich tmavá až čierna farba, ktorú potom získava aj jedlo. Ich pálivosť sa pohybuje okolo 2 500-3 000 SHU, čo znamená jediné - ich použitiu sa rozhodne nemusíte báť v žiadnom jedle.

Papričky, s ktorých zberom sa oplatí počkať

Mulati majú veľmi blízko k Ancho papričkám, ktoré sú tiež sušenou verziou Poblano papričiek. Aký je medzi nimi teda rozdiel? Záleží na tom, v ktorej fáze zrenia sa tmavo zelená Poblano paprička usuší a kedy je zozbieraná. Na Ancho sa používajú tie, ktoré dozreli v ľahko červenkastú farbu. Akonáhle sú Poblano takmer prezreté, prechádzajú v tmavo hnedú farbu a sú zberané na sušenie na mulati papričky. Práve vďaka dlhšej dobe zrenia získavajú plnšiu, komplexnejšiu a vyzretejšiu chuť ako Ancho. Sú tiež viac pálivé. U čili papričiek totiž platí, že čím zrelšie sú, tým väčšiu hrejivosť dosahujú.

Mulati papričky majú naozaj miernu pálivosť a sladkú chuť s podtónmi čokolády, sladkého drievka, čerešní a kávy. V ich chuti možno rozpoznať aj náznak sliviek (rovnako ako u Ancho papričiek). Asi si dokážete predstaviť, aké zázraky dokážu v kuchyni urobiť. Jedlu dodávajú tmavo hnedú farbu a robustnú chuť, ktorá môže pripomínať čierne pivo, najmä v dusených masových pokrmoch.

Mulato v kuchyni

Mulati sa najčastejšie objavujú v tradičných mexických jedlách, ako je napríklad "mole" omáčka. Táto hnedá čokoládovo-pikantná omáčka je ideálna k bielemu aj tmavému mäsu a svoju charakteristickú farbu získava práve vďaka mulati papričkám.

Skvele sa hodí do enchiladas, omáčok, polievok, dusených pokrmov alebo ku kuraciemu mäsu s ryžou. Vďaka svojej čokoládovo-ovocné sladkastej chuti a miernej pálivosti sú ideálne do sladkých čokoládových dezertov, pre dochutenie zmrzliny a skvele chutia v kombinácii s čerstvým ovocím, ako sú napríklad maliny alebo červený pomaranč.

Pre dosiahnutie lepšej chuti je pred samotným použitím vhodné mulati papričky krátko orestovať na zahriatej panvici, po dobu asi 10-20 sekúnd. Môžete ich aj rehydratovať, stačí zaliať horúcou vodou a počkať 10 minút. Nenechajte ich však namáčať dlhšie, mohli by vám horknúť.

Odporúčame ponechať si zvyšnú tekutinu z výluhu, pretože práve u jemnejších aromatických papričiek absorbuje skvelú chuť. Tekutinu potom môžete využiť na podliatie mäsa, do polievok alebo omáčok.

Ak by ste si chceli z mulati papričiek vykúzliť pravú mexickú lahôdku, odporúčame ich rehydratovať, zbaviť semienok a naplniť zmesou z okorenenej strúhanky, syru a kreviet. Takto plnené mulati papričky potom osmažte na panvici a podávajte s omáčkou podľa vlastnej chuti.

/product-action/increment-product-view-count?productId=186

RÝCHLA DOPRAVA

Odosielame do 24 hod.

50 000 +

Spokojných zákazníkov

DOPRAVA ZADARMO

U objednávok nad 77 euro

BONUSOVÝ PROGRAM

Darčeky k vášmu nákupu