Postup
1 Najskôr vo vodnom kúpeli rozohrejeme maslo a nalámeme tam čokoládu. Pridáme čili korenie a štipku soli a necháme rozpustiť. Metličkou prešlaháme, aby sa zmes dokonale prepojila. Necháme vychladnúť.
2 Mandle rozsekáme v elektrickom sekáčiku, alebo rozmixujeme v mixéri na prášok. Vajcia so žĺtkami a cukrom vyšľaháme do svetlo žltej emulzie, až peny. Formičky na muffiny vymastíme silne zamrznutým maslom a vysypeme preosiatym kakaom. Rúru vyhrejeme na 220 st. C.
3 Vlažnú čokoládovú časť malým pramienkom prilievame k vaječnej pene a zľahka miešame (môžeme stále v kuchynskom robote, ale na najnižšie otáčky). Potom už len zľahka stierkou vmiešame mandľový prášok. Cesto rozdelíme do pripravených formičiek. Malo by dosahovať do 3/4 výšky.
4 Formičky vyskladáme na plech na pečenie a vložíme do rúry. Pečieme 7 minút a vytiahneme von. Necháme 2 minúty odstáť, potom opatrne obkrúžime ostrým nožom a vyklopíme na tanieriky. Tanierik položíme navrch formičky a spoločne otočíme. Používame chňapku, pretože formičky sú veľmi horúce.
5 Černice prepláchneme a necháme odkvapkať. Rozmixujeme s javorovým sirupom a scedíme cez sitko. Použijeme na ozdobenie a dochutenie tortičiek na tanierikoch.
- Použité čili
- 1 lyžice Ancho prášku
- Ingredience
- 100 g hořké čokolády 80%
- 100 g masla
- 50 g trstinového cukru
- 50 g mandlí
- 2 ks vajcia
- 2 ks žĺtky
- 1 štipka soli
- Poleva
- 150 g čerstvých ostružín
- 3 lyžice javorového sirupu
- 1 ks mäta
- Na formičky
- 1 ks masla
- 1 štipka kakaa
- Počet porcií 4
- Čas prípravy 30 min
- Čas varenia 30 min