Guntur Sannam chilli prášok 30 g
Vyskúšajte jedny z najznámejších indických papričiek
Čerstvé ich na trhu najčastejšie nájdete pod označením "S-4", sušené potom ako "S-334". Všeobecne sa im hovorí Guntum Sannam. Spadajú totiž do skupiny červených indických papričiek Guntur čili (nazývaných podľa rovnomenného regiónu v provincii Andhra Pradesh, kde sa pestujú), ktorá zahŕňa viac kultivarov červených papričiek podobne výraznej chuti i pálivosti (napríklad S17 Teja, 273 čili a ďalšie.). Slovo "sannam" znamená "dlhý" alebo tiež "tenký."
Vedeli ste, že India je na prvom mieste svetového rebríčka v produkcii čili? Z provincie Andhra Pradesh, kde sa pestujú aj Guntum sannam papričky, potom pochádza takmer polovica celkovej indickej produkcie. Pestovaniu papričiek tu venujú náležitú pozornosť. Pred asi 40 rokmi dokonca neďaleko Guntur vznikla regionálna výskumná stanica zaoberajúca sa kultiváciou čili papričiek. Vôbec sa preto nečudujem, že sú tieto papričky chuťou a ostrosťou tak kvalitné a populárne na trhoch po celom svete.
Červená paprička s poctivou pálivosťou
Plody dlhé 5-15 cm tvarom pripomínajú hrachový struk, majú sýto červenú farbu a lesklý zvrásnený povrch, ktorý sušením o to viac vynikne.
Guntur sannam sú celosvetovo veľmi obľúbené. Každoročne sa týchto papričiek zožne asi 280 000 ton. Populárne sú predovšetkým vďaka svojim kvalitným a unikátnym vlastnostiam. Tieto papričky odrody Capsicum annuum (papriky ročnej) majú síce strednú pálivosť okolo 35 000-50 000 SHU, ale rozhodne dokážu pridať červenú farbu jedlu i vašim tváram. Vyhľadávané sú totiž predovšetkým pre svoju ostrosť. Sú navyše bohatým zdrojom vitamínu C.
Ako variť s Guntur sannam
Indické papričky Guntur sannam sú nepostrádateľnou súčasťou mnohých tradičných ázijských jedál. Obľúbené sú predovšetkým v indickej, thajskej a čínskej kuchyni. Určite odporúčame po vzore miestnych kuchárov pridať plátky týchto čili papričiek do ryže. Skvele vyniknú v karí, ázijských mäsových a zeleninových jedlách, v polievkach alebo v dusených mäsových pokrmoch.