
Postup
1 Najprv si pripravíte sušené papričky Habanero. Dajte ich do misky a zalejte pol litrom horúcej vody. Misu zakryte potravinárskou fóliou a nechajte papričky napučať. Potrvá to zhruba 30 minút.
2 V hrnci s hrubým dnom si rozpáľte olivový olej s maslom a osmažte na ňom nakrájanú cibuľu. Plameň dajte na stredný výkon a nechajte cibuľu osmažiť čo najviac do tmava. Čím tmavšiu farbu budete mať, tým viac tmavší bude guláš. Počas vyprážania cibule je veľmi dôležité, aby ste z dna hrnca oddelovali opečenú cibuľu a dno hrnca bolo čo najviac čisté. Opečená cibuľa dodá gulášu lepšiu chuť.
3 Akonáhle je cibuľa do tmava opečená, dajte platňu na najvyšší výkon, prilejte zhruba 100 ml vývaru a nechajte cibuľku trochu podusiť. Potom pridajte na väčšie kocky nakrájané mäso a veľmi sprudka ho opečte. Akonáhle je mäso opečené, dajte plameň na stredný výkon, zaklopte hrniec pokrievkou a nechajte mäso zhruba 30 minút dusiť. Počas dusenia mäso občas premiešajte a pridajte trochu vývaru, aby sa v hrnci nič nepripalovalo a mäso sa pekne dusilo.
4 Medzitým, čo sa mäso dusí, dokončite si prípravu papričiek. Papričky rozmixujte vo vode, v ktorej pučali.
5 Po pol hodine dusenia mäsa, pridajte k nemu paradajkový pretlak, gulášovou papriku a rozmixované papričky Habanero. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa paprika nepripálila a nezhorkla. Ďalej pridajte drvenú rascu, mleté čierne korenie a soľ. Zalejte zvyškom vývaru, priklopte a na miernom plameni varte kým mäso nebude úplne mäkké. Občas s gulášom premiešajte, aby sa nič neprichytilo na dno hrnca.
6 Medzitým, čo sa guláš varí, vyrežte si do okrúhleho chleba podľa misky otvor a vydlabte striedku chleba. Vnútro chleba použijete na zahustenie guláša.
- Použité chilli
- 7 g Habanero papričiek celých sušených
- Ingrediencie
- 6 lyžíc olivového oleja
- 6 lyžíc masla
- 1 kg žltej cibule
- 1,5 kg hovädzej glejovky
- 190 g paradajkového pretlaku
- 23 g gulášovej papriky
- 1 lyžička drvenej rasce
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 3 lyžičky soli
- 0,5 l horúcej vody
- 850 ml hovädzieho vývaru
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice majoránky
- 1 ks guľatý chleba
- Počet porcií 2
- Čas prípravy 30 min
- Čas varenia 70 min