Potřebujete poradit?      5ef204cb1c60769bfb9d50bc93eaacd3.svg  +420 702 708 980      d3ec1980e56536e6a6991f4458946fcf.svg  eshop@thechillidoctor.sk

Celé papričky

Celé sušené papričky nám umožňujú dodávať čili zákazníkom po celý rok. Sušenie je jedna z najstarších konzervačných metód. Sušené čili papričky sú zvyčajne bez škodlivých patogénov a je u nich ľahké dlhodobé skladovanie. Majú veľmi široké použitie. Do rôznych jedál, omáčok salsy, alebo čisto ako korenie.

Guajillo celé sušené 30 g

Guajillo celé sušené 30 g

Jedny z najobľúbenejších mexických papričiek by vo vašej čili zbierke rozhodne nemali chýbať. Celé sušené papričky Guajillo majú jemnú sladkastú chuť s ovocnými a dymovými podtónmi a príjemnou miernou pálivosťou. V sladkých i slaných jedlách si ich preto môžu bez obáv vychutnať aj úplní začiatočníci.

Pálivosť
  • 1
SHU jednotky 5 000
Složení Guajillo chilli papričky 100 %
Krajiny pôvodu Mexiko
Cena za 1 ks s DPH 2,39 €
Skladom Expedujeme 15.06.2021
/guajillo-cele-susene-30-g-e198.htm
Popis

Guajillo celé sušené 30 g

Ochutnajte jednu z najobľúbenejších mexických papričiek

Hľadáte papričky tak akurát pálivé na to, aby ste si vychutnali jemnú pikantnosť čili v jedle, ale žiadne vypalováky, ktoré prebijú chuť ostatných surovín? Potom určite hľadáte Guajillo! V Mexiku sú druhými najobľúbenejšími (hneď po čili Ancho) a bývajú súčasťou mnohých bežných a tradičných jedál. Pálivosť sa pohybuje v rozmedzí od 2 500-5 000 SHU.

 Guajillo paprika (Capsicum annuum) je sušenou verziou odrody Mirasol. Názov Guajillo, ktorý sa v origináli vyslovuje ako "wha-hee-oh", získali podľa chrastivého zvuku, ktorý po zatrasení vydávajú semená v uschnutých strukoch. Väčšinou sú k dostaniu v podobe celých plodov. Kvalitné sušené struky spoznáte podľa lesklej a hladkej šupky. Tieto mierne pálivé papričky sú charakteristické svojou tmavo červenkastou farbou a jemnou sladkastou chuťou s ovocným a dymovým podtónom. Chystáte sa pohostiť svojou báječnou mexickou kuchyňou rodinu alebo návštevu? Stavte na papričky Guajillo. Výsledné jedlo prekvapí typickou chuťou preslneného Mexika a vďaka príjemnej pálivosti žiadneho hosťa nezaskočí.

Papričky smerujúce k slnku už od čias Aztékov

Papričky Mirasol, ktoré sú po usušení známe ako Guajillo, rastú v suchom podnebí a najlepšiu chuť dosahujú tie, ktoré sa pestujú v severnom regióne centrálneho Mexika. Rastliny produkujú 10 až 15 cm dlhé papriky, ktoré rastú smerom nahor. Získali tak označenie "mieriaci k slnku". V priebehu zrenia prechádza zo zelenej farby v červenú.

Odrody Mirasol boli, rovnako ako ďalšie známe druhy čili (napr. Jalapeño alebo Chilaca),pestované na území dnešného Mexika už v dobách Aztékov. Tí čili papričkám pripisovali veľký význam a ich trhy boli zaplavené rozmanitým množstvom druhov. Obľúbenosť si na tomto území zachovala táto, na vitamíny a minerálne látky bohatá plodina, dodnes.

Guajillo papričky v kuchyni

Skvele sa hodia do hlavných jedál i predjedál alebo omáčok. Ideálne sú potom na kuracie mäso alebo ryby. V Mexiku touto obľúbenou papričkou dochucujú mäsové pokrmy, salsy, enchiladas, marinády, omáčky, polievky alebo tamales.

Inšpirujte sa niektorými z našich ďalších tipov, ako s papričkami Guajillo variť. Získate tak z ich chuti len to najlepšie.

Pred samotnou prípravou jedla odporúčame papričky krátko osmažiť na suchej, stredne rozpálenej panvici. Postačí 20 až 30 sekúnd z každej strany. Rozvinie sa tak ich sladká chuť a typická pálivosť. Často sa tiež pridávajú do oleja alebo tuku, na ktorom potom pripravujete ďalšie ingrediencie.

Ak patríte k čili nadšencom, ktorí v kuchyni radi experimentujú, budete Guajillo milovať. Ich unikátna a jemná chuť skvele zvýrazní sladké omáčky alebo ovocie a sú výborné aj v kombinácii s čokoládou. Rozomletými na prášok môžete posypať dezerty, ktoré sa razom stanú neodolateľnými.

Z Guajillo papričiek vyrobíte tiež pikantné korenené pesto, ktoré sa vám bude hodiť ako základ pre rôzne jedlá. Stačí sušené papričky pozdĺžne rozrezať, vysemeniť, struky namočiť asi na 15-20 minút a potom rozmliaždiť do konzistentnej pasty. Pridajte cesnak, mexické oregano, čierne korenie, rascu (alebo iné korenie podľa vašej chuti) a olivový olej. Zmes povarte, kým nevznikne hustá červená omáčka.

/product-action/increment-product-view-count?productId=198

RÝCHLA DOPRAVA

Odosielame do 24 hod.

50 000 +

Spokojných zákazníkov

DOPRAVA ZADARMO

U objednávok nad 77 euro

BONUSOVÝ PROGRAM

Darčeky k vášmu nákupu