Green Habanero chilli mash 200 ml
Keď sa povie ideálne chilli…
Papričky Habanero vo svojej sebeckosti spájajú všetko, čo si u dobrého chilli prajete. Sú vysoko pálivé, takže vás rozhodne neochudobnia o ten pravý a poctivý hrejįvý pocit, majú špecifickú chuť s tónmi tropického ovocia a sú u nás bežne dostupné.
Habanero je odrodou Capsicum chinense (paprika čínska) a pôvodom pochádza z Karibiku, konkrétne z Kuby. Odtiaľ sa paprička dostala mimo iné i na Yucatán do Mexika, kde ich ročne vyzbierajú asi 1 500 ton. Dosahuje vysokej pálivosti v rozmedzí 200 000–300 000 SHU. Zajímavá je predovšetkým farebná škála, ktorú je možné u týchto papričiek pozorovať. Zo svetlo zelenej pri nezrelých plodoch prechádza postupne v typickú oranžovú a červenú. K videniu sú tiež Habanero ružové, hnedé, tmavo zelené i bielej farby.
Křížením červeného Habanero a papričky Bhut Jolokia vznikla v roku 2012 v Južnej Karolíne Carolina Reaper, v súčasnosti nejpálivejšie chilli na svete.
Papričky s chuťou tropického ovocia
Karibský pôvod prepožičal Habanero papričkám nielen samotný názov, který je odvodený zo španielskeho pomenovania Havany, ale tiež exotický profil chuti. Majú intenzívnu kvetinovú vôňu a v chuti je možné výrazne rozpoznať kokos, žltý melón, papáju a podtóny bobulovín. Niektorí v jej chuti nachádzajú tiež tóny marhuľe. Skrátka úžasná záležitosť pre všetkých, kterí v chilli nehľadajú len "vypalovák", ale po prvotnom pálení si vychutnajú zaslúženú ovocnú chuť.
Habanero v kuchyni
Pre svoje vlastnosti sú Habanero papričky žiadanou prísadou do omáčiek a mäsových pokrmov. Ideálne sú tiež do domácich sals a marinády. Keď budete najbližšie grilovať, skúste do naložených kuracích krídielok, alebo barbecue omáčky pridať kúsok Habanero. Vaše jedlo získá tak správnu pikantnosť a jedinečnú chuť.
Čo je chilli mash? Čerstvé chilli papričky se rozdrobia spolu so soľou a nechajú sa fermentovať (kvasiť) po dobu 2–6 mesiacov. Výťažok z kože, semienok a dužiny spoločne poskytne intenzívnu a bohatú chuť. Občas sa pridá ocot kôli zastaveniu fermentácie, ale inak chilli mash neobsahujú žiadne iné látky či konzervanty. Používá se na ďaľšie spracovanie k výrobe omáčok, sals, dipov, do jedál, pokrmov a mnoho ďaľšieho.