De Arbol chilli celé sušené 30 g
Papričky pomenované podľa stromu, zobáka aj potkanieho chvosta
Oproti väčšine pozostatkov čili papričiek svoje meno nezískali podľa miesta pôvodu, ale podľa španielskeho významu pre "čili strom" ( "chile de árbol"). Hoci tieto mexické papričky rastú na kríku, ich stopka je tak tuhá a tvrdá, že pripomína konár stromu.
Papričky De Arbol (vyslovované ako "dai ar boll") odrody Capsicum annuum (papriky ročnej) sú asi 5-7 cm dlhé a dosahujú strednú pálivosť okolo 15 000-30 000 SHU. Plody dozrievajú zo zelenej na svetlo červenú farbu. Vďaka svojmu pretiahnutému úzkemu tvaru a zakrútenej špičke sa im niekedy hovorí "vtáčí zobák" (bird's peak) alebo "krysí chvost" (rat's tail). Pochádzajú z Mexika a podľa niektorých odborníkov sú blízko príbuzné Cayenne papričkám, podľa iných zase papričkám Pequin. V Mexiku tiež zostala zachovaná prevažná väčšina ich dnešnej produkcie.
Dekorácie aj talizman prinášajúci šťastie
De Arbol majú prírodnú orechovú chuť s trávnatými a dymovými podtónmi. Svoju výraznú a rozvinutú chuť získavajú až počas sušenia. Z tohto dôvodu sú oveľa častejšie dostupné v sušenej alebo mletej podobe, ako v čerstvej.
Zo sušených De Arbol papričiek sa tiež vyrábajú typické čili vence a girlandy, pretože ani po usušení nestrácajú svoju žiarivo červenú farbu. Zavesené slúžia ako dekorácia aj talizman. Podľa tradícií totiž prinášajú šťastie a zdravie.
De Arbol v kuchyni - od omáčok a pikantných mandlí až po čili tequillu
Papričky De Arbol majú široké využitie v mnohých kuchyniach po celom svete. Používajú sa predovšetkým na dochutenie čínskych, mexických či juhoázijských jedál. Mnohí považujú De Arbol papričky za oveľa lepšie ako podobne pálivé mexické druhy čili. Sú preto veľmi obľúbené medzi čili kuchármi, ktorí ich vynikajúcu chuť využívajú v najrôznejších kulinárskych súťažiach.
Prinášame vám niekoľko tipov, ako si s De Arbol papričkami pripraviť slané i sladké jedlo a ďalšie neodolateľné lahôdky.
V bežnej kuchyni sa hodia do marinád, polievok, omáčok alebo mäsových a zeleninových jedál. Spolu s paradajkami, cibuľou, opečeným cesnakom, limetkou a štipkou soli tvoria tieto papričky vyvážený základ pre varenú pálivú omáčku.
Vďaka svojmu drobnejšiemu a tenkému tvaru, pálivosti a chuti, sú tieto papričky ideálne pre naloženie a dochutenie olivového oleja, vínneho octu, medu alebo alkoholu, ako je napríklad tequila alebo vodka. Zmestia sa totiž aj do menšej, alebo úzkej fľaše. Stačí celé papričky (môžu byť aj sušené) na jeden deň až niekoľko týždňov naložiť do tekutiny, ktorej budete chcieť pridať poriadny šmrnc. Čím dlhšie ich necháte lúhovať, tým viac pálivý bude výsledok. Štipka Arbol papričiek tiež skvele nakopne domáce limonády alebo Margaritu.
Na záver vám prinášame na inšpiráciu recept na výborné pražené mandle v pikantnej zmesi, kde dominujú práve De Arbol papričky. Prírodné nesolené mandle stačí premiešať v našľahanom vaječnom bielku a potom zvlášť obaliť v zmesi korenia z mletých De Arbol papričiek, trstinového cukru, sušeného tymianu, rasce, morskej soli a podľa chuti aj štipky Chipotle. Takto pripravené mandle pečte rovnomerne rozprestreté na plechu asi 45 minút (pri 140 °C a každých 15 minút premiešajte). Aby sa cestíčko na mandliach nepripálilo, odporúčame pri pečení plech prikryť papierom na pečenie aj zhora. Akonáhle budú mandle hotové uvidíte, že sa po nich zapráši skôr, než stihnú vychladnúť.