Chaotian chilli prášok 30 g
Papričky čeliace nebu
Pochádzajú z Číny, kde sa nazývajú "Chao tian jiao" podľa mesta Sanying (Chaotian). Niekedy sa im tiež hovorí"papričky čeliace nebu" (Facing Heaven chilli). Rastú na kríkoch smerom nahor a ich špička ukazuje k oblohe.
Z čínskeho chilli patria medzi jedny z najobľúbenejších. Chaotian majú ľahko sladkastú citrusovú chuť. Plody dozrievajú v sýto červenú farbu a majú veľmi jemnú šupku, čo z nich robí ideálnu papričku pre použitie v akýchkoľvek jedlách. Majú drobnejší kužeľovitý tvar s dĺžkou 3-6 cm.
Stredne pálivé hviezdy sečuánskej kuchyne
Chaotian sú stredne pálivé. Majú okolo 10 000-23 000 SHU a tie najštipľavejšie dosahujú maximálne 30 000 SHU. Významnú úlohu zohrávajú v ázijskej kuchyni, ktorá vo svojich jedlách často využíva kombináciu chilli s citrusovou trávou, alebo limetkou. Najčastejšie sa používajú na prípravu sečuánských jedál (okrem iného tiež na výrobu populárneho sečuánského chilli oleja). Práve Vďaka citrusovej TONO chuti sú Chaotian papričky ideálne do najrôznejších čínskych špecialít a skvele vyniknú v chilli-limetkovej marináde na rebierkach. Dochutiť nimi môžeme euroázijské mäsové a zeleninové jedlá, alebo polievky. Skrátka všetky jedlá, ktorým chcete okrem výraznejšej pálivosti dodať tiež exotický a jemne kyslý citrusový nádych.
Skvelé pre naloženie do oleja alebo alkoholu
Vďaka svojmu menšiemu tvaru sú Chaotian papričky ako stvorené na naloženie do oleja, vínneho octu, medu alebo alkoholu (napr. vodky). Stačí sušené papričky na jeden deň až niekoľko týždňov naložiť do tekutiny, ktorej budete chcieť pridať nielen poriadnu ostrosť, ale aj decentnú citrusovú chuť. Čím dlhšie ich necháte lúhovať, tím viac pálivý bude výsledok.