Chaotian chilli celé sušené 30 g
Papričky čeliace nebu
Pochádzajú z Číny, kde sa nazývajú "Chao tian jiao" podľa mesta Sanying (Chaotian), odkiaľ pochádza. Niekedy sa im tiež hovorí "papričky čeliace nebu" (Facing Heaven Chilli). Rastú totiž na kroch smerom nahor a ich špička ukazuje k oblohe.
Z čínskeho čili patrí medzi jedny z najobľúbenejších. Chaotian majú ľahko sladkastú citrusovú chuť. Plody dozrievajú v sýto červenú farbu a majú veľmi jemnú šupku, čo z nich robí ideálnu papričku pre použitie v akýchkoľvek jedlách. Majú drobnejší kužeľovitý tvar s dĺžkou 3-6 cm.
Stredne pálivé hviezdy Sečuánskej kuchyne
Chaotian sú stredne pálivé. Majú okolo 10 000-23 000 SHU a tie najštipľavejšie dosahujú maximálne 30 000 SHU. Významnú úlohu zohrávajú v ázijskej kuchyni, ktorá vo svojich jedlách často využíva kombináciu čili s citrusovou trávou alebo limetkou. Najčastejšie sa potom používajú na prípravu sečuánských jedál (okrem iného tiež na výrobu populárneho sečuánskeho čili oleja). Práve vďaka svojim citrusovým tónom v chuti sú Chaotian papričky ideálne do najrôznejších čínskych špecialít a skvele vyniknú v čili-limetkovej marináde na rebierka. Dochutiť nimi môžete ázijské mäsové a zeleninové panvice, dusené mäsové jedlá alebo polievku. Skrátka všetky jedlá, ktorým chcete okrem výraznejší pálivosti prepožičať tiež exotický a jemne kyslý citrusový nádych.
Skvelé pre naloženie do oleja aj alkoholu
Vďaka svojmu menšiemu tvaru sú Chaotian papričky ako stvorené pre naloženie do oleja, vínneho octu, medu alebo alkoholu (napr. Vodky). Stačí sušené papričky na jeden deň až niekoľko týždňov naložiť do tekutiny, ktorej budete chcieť pridať nielen poriadnu ostrosť, ale aj decentnú citrusovú chuť. Čím dlhšie ich necháte lúhovať, tým viac pálivý bude výsledok.