Carolina Reaper chilli vločky 10 g
Rozpáľte to s rekordmanom
Áno, je to ona! S pálivosťou dosahujúcou až 2 200 000 SHU je od roku 2013 zapísaná v Guinessovej knihe rekordov. Carolina Reaper je lákadlom pre vyznávačov extrémov a aj v menšom množstve je výzvou pre odolných a skúsených milovníkov chilli.
Zrelé papričky majú červenú farbu, zvrásnený povrch s mnohými výrastkami a dlhšiu ostrú špičku (chvostík). Plody sú okolo 4 cm široké a 3 cm dlhé. Carolina Reaper je hybridná chilli paprička druhu Capsicum chinense (paprika čínska). Vypestovaná bola v meste Rock Hill v Južnej Karolíne krížením papričiek Bhut Jolokia a červeného Habanera. Príbeh jej vzniku rozhodne stojí za zmienku.
Liečivý pomocník s nečakaným výsledkom
Papričku vypestoval v roku 2012 Ed Currie. Zatiaľ čo ostatní poprední pestovatelia chilli celého sveta medzi sebou súťažili o vypestovanie najštipľavejších papričiek vôbec, Currieho záujem v pestovaní a kultivácii chilli sa uberal úplne iným smerom.
Jeho rodinu po mnoho generácií sužovala rakovina a srdcové choroby. Currie prišiel na to, že populácia a regióny, ktoré chilli pridávajú takmer do každého jedla a v jeho užívaní majú dlhoročnú tradíciu, vykazujú zároveň najnižší výskyt spomínaných dvoch chorôb. Odvtedy začal chilli papričky pestovať.
V priebehu rokov tiež zistil, že onkologickí pacienti počas chemoterapie strácajú zmysel pre vnímanie akejkoľvek chute, okrem sladkej. Chilli papričky sa v tomto prípade ukázali ako skvelý spôsob, ako jedlu dodať novú chuť a príjemnú hrejivosť. Currie sa preto snažil vypestovať papričky so sladkou chuťou a väčšou pálivosťou. Výsledkom bolo neúmyselné vypestovanie najštipľavejších (avšak sladkých) chilli papričiek na svete. Ich pôvodný technický názov bol "HP22B".
Ako chutí štipľavé peklo?
Nie nadarmo dostala táto paprička prívlastok "reaper" (v preklade smrtka). Páli naozaj pekelne. Vďaka dlhšiemu chuťovému dozvuku si však vychutnáte nielen jej spaľujúci žiar, ale aj prekvapivú sladkosť. Pod extrémnou pálivosťou sa totiž skrýva plná sladká chuť s príjemnými podtónmi čokolády, čerešní a škorice.
Akonáhle raz prekonáte horiaci pocit v ústach a v tvári, kapsaicín v chilli začne naopak pôsobiť ako tlmič bolesti a príval vyplavených endorfínov na seba nenechá dlho čakať. Chilli peklo je tak vlastne plné radosti.
Hodí sa na dochutenie všetkých jedál, ktorým chcete prepožičať spaľujúcu pálivosť a zároveň podčiarknuť chuť ostatných ingrediencií. Tradične sa používa na prípravu mexických a ázijských pokrmov, omáčok, mäsových jedál, polievok, salsy, strukovinových pokrmov apod.
Ak sa tešíte na svoju prvú skúsenosť s Carolina Reaper Chili, odporúčame sprvu dávkovať opatrne a v naozaj malom množstve. Jej extrémne pálenie neutlmíte ani mliekom či jogurtom.
Papričky Carolina Reaper pre nás pestujú a vyrábajú v Taiwane, odkiaľ si ich nechávame priamo dovážať. Kvalita a čerstvosť je u nás prioritou. Vďaka tomu si u našich papričiek vychutnáte nielen ich hrejivosť, ale aj jedinečné sladké a ovocné chuťové tóny.