Aleppo chilli vločky 30 g
Chilli závislosť zo Sýrie
Kto ju raz ochutná, objaví svoju novú závislosť. A to nepreháňame. Aleppo papričky, známe tiež ako Halaby, sú odrodou Capsicum annuum (papriky ročnej) a vo svete chilli znalcov sú považované za kulinárske tajomstvá, ktoré každému jedlu dodajú vyváženosť medzi výnimočnou chuťou a príjemnou hrejivosťou.
Sú pomenované podľa sýrskeho mesta Aleppo, odkiaľ pochádzajú. Mesto Aleppo bolo v histórii súčasťou Hodvábnej cesty a patrí k jednému z najstarších nepretržite obývaných miest na svete. Dnes sa produkcia väčšiny Aleppo papričiek presunula do Turecka.
Papričky, ktoré sa stanú vašou obľúbenou tajnou ingredienciou
Zrelé papričky tvarom pripomínajú pretiahnutejšiu červenú papriku a majú sýtu vínovo červenú farbu. Pri spracovaní sa sušia len z polovice, vďaka čomu získavajú svoje jedinečné vlastnosti a bežne sa objavujú v podobe chilli vločiek alebo granúl. Oproti väčšine drvených červených chilli papričiek, majú Aleppo viac unikátny a hravý chuťový profil.
Aleppo papričky síce ponúkajú miernejšiu pálivosť v rozmedzí 8 000-12 000 SHU, ale zato plnú a komplexnú chuť, ktorá vás neprestane baviť. Ich hrejivosť najprv pocítite v krku a pred tým, než sa začne naplno rozvíjať, prekvapí vás ovocná sladko-kyslá chuť. Tá je prirovnávaná k hrozienkam s podtónmi rasce a s dotykom slaného vínneho octu. Vôňa potom pripomína tie najlepšie sušené paradajky.
Aleppo sú vďaka svojej miernej pálivosti a netradičnej komplexnej chuti ideálne snáď do všetkých slaných i sladkých jedál. Významnú úlohu hrajú v tradičných pokrmoch stredozemnej a stredovýchodnej kuchyne, ako je napríklad hummus, kebab a ďalších mäsových jedlách. Sú tiež súčasťou mnohých typických koreninových zmesí pochádzajúcich z tejto oblasti.
Ako variť s Aleppo
Vysoko návykové sú Aleppo papričky v hamburgeri, v kuracom mäse a na steakoch. Ak ich pridáte do marinády alebo vlastných koreniacich zmesí, určite sa stanú vašou tajnou ingredienciou, na ktorú sa vás budú všetci pýtať.
Obľúbite si ich tiež v cestovinách, polievkach, v pokrmoch z údenín alebo na vajíčkach. Odporúčame pár vločkami tohto chilli posypať pizzu alebo šaláty (najmä tie cestovinové, tuniakové alebo s kuracím mäsom). Ten rozdiel v chuti vás nadchne. Aleppo sa skvele dopĺňajú s koriandrom, rascou a oreganom alebo paradajkami, takže ak vyžaduje recept niektorú z týchto ingrediencií, pridajte aj trochu tohto chilli.
Skúšali ste niekedy poprášiť popcorn z mikrovlnky trochou chilli pre dodanie pikantnej a zaujímavej chuti? Drvené Aleppo papričky sú na to priamo ideálne. Stojí za to vyskúšať. Chuť Aleppo papričiek je tiež lákavá pre mnohých pekárov a cukrárov, pretože sú výnimočne výborné v kombinácii so škoricou. Ich kyslosť a pálivosť tiež dobre funguje v spojení s čokoládou a cukrom. Budú hviezdou každých vašich brownies, korenených orieškov alebo horúcej čokolády.
Skrátka uvidíte, že akonáhle raz ochutnáte, stanú sa drvené Aleppo vločky, spolu s korením a soľou, nevyhnutnou súčasťou vášho jedálenského stola.