Aji Amarillo chilli mash 100 ml
Pravá chuť Južnej Ameriky
Čo sa vám vybaví, keď si predstavíte Južnú Ameriku? Slnko, tanec, žiarivé farby, sladké ovocie a výborná kuchyňa? A presne také sú aj papričky Aji Amarillo pochádzajúce z Peru. Majú žiarivo oranžovú farbu, chuť tropického ovocia a ich stredne výrazná pálivosť vo vás rozprúdi dobrú náladu. V Latinskej Amerike patrí medzi najobľúbenejšie a nezameniteľnú chuť dodávajú takmer každému tamojšiemu jedlu. Aj preto sú, spolu s cesnakom a červenou cibuľou, považované za základné ingrediencie každého peruánskeho jedla.
Ich názov je odvodený od španielskeho výrazu pre chili papričku "aji" a žltú farbu "amarillo". Tieto papričky pochádzajú z Bolívie a Peru. V peruánskych Andách sa začali ako jedna z najstarších odrôd pestovať už v dobe 2500 rokov pred naším letopočtom. Aji Amarillo patrí do rodu Capsicum baccatum (paprika krídlatá čiže peruánska) a ich sušené plody sú potom známe ako Aji Mirasol. Rastliny môžu vo vhodných podmienkach dosahovať výšku až 2 metre a ich plody sú asi 10 cm dlhé a 4 cm široké.
Papričky s aromatickou ovocnou chuťou
Papričky Aji Amarillo si zamilujete predovšetkým pre ich netradičný ovocný chuťový profil, ktorý je iný ako u väčšiny druhov. Aji Amarillo majú žiarivú, tmavo žltú až oranžovú farbu a voňajú po hrozne. Chuť je menej štipľavá a výrazne ovocná s dotykom manga a marakuje.
Rozhodne odporúčame ako ideálnu voľbu pre začiatočníkov, ktorí sa však nechcú ochudobniť o exotický zážitok z objavovania rozmanitých chutí chili.
Aji Amarillo v kuchyni
Tieto peruánske papričky sa vďaka svojej výrazne kvetinovej a ovocnej vôni hodia do ľahkých letných jedál, zeleninových šalátov alebo pokrmov z koreňovej zeleniny. Skvele dopĺňajú morské plody, ryby alebo rizotá. Čerstvé sa používajú na dochutenie ovocnej salsy alebo omáčok. Aj jednoduchému jedlu dodajú prekvapivú a nečakanú chuť.
V Peru sú tradične pridávané do miestnych špecialít, ako je napr. Juhoamerické rybie ceviche alebo peruánske dusené hovädzie.
Čo je chili mash? Čerstvé chili papričky sa rozdrví spolu so soľou a nechajú sa fermentovať (kvasiť) po dobu 2-6 mesiacov. Výťažok z kože, semienok a dužiny spoločne poskytne intenzívnu a bohatú chuť. Občas sa pridá ocot kvôli zastaveniu fermentácie, ale inak čili mashe neobsahujú žiadne iné látky alebo konzervanty. Používa sa na ďalšie spracovanie na výrobu omáčok, salsa, dipov, do jedál, pokrmov a mnoho ďalšieho.