Postup
1 Najprv si pripravte zmes do husi. Jablká a cibuľu nakrájajte na väčšie kúsky a v mise ich zmiešajte so soľou, rascou a čili vločkami Chipotle .
2 Hus si očistite a zbavte špičiek krídel, ktoré vložíte na dno pekáča. Hus položte prsiami na krídla a naplňte ju pripravenou zmesou. Nohy na konci zaviažte povrázkom, aby náplň nevypadla.
3 Hus z každej strany osoľte, posypte rascou a potrite čili Mash Chipotle. Podlejte trochou vody, prikryte pokrievkou a dajte piecť do predhriatej rúry na 180 °C na 1,5 hodiny. Potom hus odkryte a pečte znovu na 180 °C 1 hodinu. Nakoniec hus otočte prsiami hore a pečte ju na 160 °C 1,5 hodiny odkrytú. Počas pečenia, kedy je hus odkrytá, ju veľmi často podlievajte vypečeným tukom. Hus sa tak nespáli a nevysuší. Doba pečenia sa môže líšiť v závislosti od veľkosti husi.
4 Počas pečenia husi si pripravte karlovarský knedlík. Na menšie kocky si nakrájajte staršie rožky. Pridajte k nim vlažné mlieko, rozpustené maslo, žĺtky, čili vločky Chipotle a nadrobno nasekaný petržlen. Všetko dôkladne premiešajte a nakoniec k zmesi pridajte vyšľahaný sneh z bielkov. Po pridaní snehu miešajte pomaly, aby zmes zostala krásne nadýchaná.
5 Zmes na knedle nechajte oddýchnuť, kým vám nezačne vrieť voda v hrnci. Potom si na pruh potravinovej fólie dajte približne 3 naberačky zmesi a zrolujte ju do tvaru knedle.Takto postupujte aj so zvyškom zmesi. Poriadne zmes stlačte, aby sa knedľa po uvarení nerozpadla. Keby sa v knedle objavili vzduchové bubliny, tak fóliu prepichnite nožom a bublinky vytlačte a knedlík znova zhutníte.
6 Takto zabalený knedlík vo fólii zabaľte ešte raz do alobalu a dajte variť do vriacej vody na 20 minút. Po uvarení nechajte knedle chvíľu vychladnúť, budú sa vám lepšie rozbaľovať.
7 Nakoniec si počas pečenia husi pripravte kapustu. V hrnci si rozpáľte husiu masť, ktorú si odoberiete z pekáča, kde sa pečie hus. Na masti nechajte dozlatista orestovať nadrobno nakrájanú cibuľu. Akonáhle je cibuľa hotová, pridajte nakrájanú červenú kapustu, soľ, cukor a všetko podlejte vodou. Premiešajte a duste pod pokrievkou, kým nie je kapusta krásne mäkká. Vďaka husaciemu tuku, bude aj kapusta mierne páliť po čili.
8 Hus po upečení naporcujte, podávajte s karlovarskou knedľou a červenou kapustou. Všetko môžete ešte poliať výpekom z husi.
- Použité čili
- Chipotle mash na potretie husi podľa potreby
- Chipotle vločky (náplň do husi a knedle)
- Hus
- 2 cibule
- 3 jablká
- 3,5 kg Hus
- lyžice soli
- 2 lyžice soľ, rasca
- 200 ml vody
- Karlovarský knedlík
- 8 suchých rožkov (cca 400 g)
- 250 ml vlažného mlieka
- 170 g rozpusteného masla
- 4 žĺtky
- 50 g nasekanej petržlenovej vňate
- soľ
- sneh (zo 4 vajíčok)
- potravinová fólia
- alobal
- červené želé
- 100 ml husieho sadla
- 3 cibule
- väčšia hlávka kapusty
- lyžička soli a cukru
- 100 ml vody
- Počet porcií 4
- Čas prípravy 120 min
- Čas varenia 180 min