Potřebujete poradit?      5ef204cb1c60769bfb9d50bc93eaacd3.svg  +421 233 221 033  d3ec1980e56536e6a6991f4458946fcf.svg  eshop@thechillidoctor.sk

Svätomartinská hus

Svätomartinská hus
Svatomartinská husa s Chipotle mash a vločky

Postup

1 Najprv si pripravte zmes do husi. Jablká a cibuľu nakrájajte na väčšie kúsky a v mise ich zmiešajte so soľou, rascou a čili vločkami Chipotle .
2 Hus si očistite a zbavte špičiek krídel, ktoré vložíte na dno pekáča. Hus položte prsiami na krídla a naplňte ju pripravenou zmesou. Nohy na konci zaviažte povrázkom, aby náplň nevypadla.
3 Hus z každej strany osoľte, posypte rascou a potrite čili Mash Chipotle. Podlejte trochou vody, prikryte pokrievkou a dajte piecť do predhriatej rúry na 180 °C na 1,5 hodiny. Potom hus odkryte a pečte znovu na 180 °C 1 hodinu. Nakoniec hus otočte prsiami hore a pečte ju na 160 °C 1,5 hodiny odkrytú. Počas pečenia, kedy je hus odkrytá, ju veľmi často podlievajte vypečeným tukom. Hus sa tak nespáli a nevysuší. Doba pečenia sa môže líšiť v závislosti od veľkosti husi.
4 Počas pečenia husi si pripravte karlovarský knedlík. Na menšie kocky si nakrájajte staršie rožky. Pridajte k nim vlažné mlieko, rozpustené maslo, žĺtky, čili vločky Chipotle a nadrobno nasekaný petržlen. Všetko dôkladne premiešajte a nakoniec k zmesi pridajte vyšľahaný sneh z bielkov. Po pridaní snehu miešajte pomaly, aby zmes zostala krásne nadýchaná.
5 Zmes na knedle nechajte oddýchnuť, kým vám nezačne vrieť voda v hrnci. Potom si na pruh potravinovej fólie dajte približne 3 naberačky zmesi a zrolujte ju do tvaru knedle.Takto postupujte aj so zvyškom zmesi. Poriadne zmes stlačte, aby sa knedľa po uvarení nerozpadla. Keby sa v knedle objavili vzduchové bubliny, tak fóliu prepichnite nožom a bublinky vytlačte a knedlík znova zhutníte.
6 Takto zabalený knedlík vo fólii zabaľte ešte raz do alobalu a dajte variť do vriacej vody na 20 minút. Po uvarení nechajte knedle chvíľu vychladnúť, budú sa vám lepšie rozbaľovať.
7 Nakoniec si počas pečenia husi pripravte kapustu. V hrnci si rozpáľte husiu masť, ktorú si odoberiete z pekáča, kde sa pečie hus. Na masti nechajte dozlatista orestovať nadrobno nakrájanú cibuľu. Akonáhle je cibuľa hotová, pridajte nakrájanú červenú kapustu, soľ, cukor a všetko podlejte vodou. Premiešajte a duste pod pokrievkou, kým nie je kapusta krásne mäkká. Vďaka husaciemu tuku, bude aj kapusta mierne páliť po čili.
8 Hus po upečení naporcujte, podávajte s karlovarskou knedľou a červenou kapustou. Všetko môžete ešte poliať výpekom z husi.
  • Použité čili
  • Chipotle mash na potretie husi podľa potreby
  • Chipotle vločky (náplň do husi a knedle)
  • Hus
  • 2 cibule
  • 3 jablká
  • 3,5 kg Hus
  • lyžice soli
  • 2 lyžice soľ, rasca
  • 200 ml vody
  • Karlovarský knedlík
  • 8 suchých rožkov (cca 400 g)
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 170 g rozpusteného masla
  • 4 žĺtky
  • 50 g nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ
  • sneh (zo 4 vajíčok)
  • potravinová fólia
  • alobal
  • červené želé
  • 100 ml husieho sadla
  • 3 cibule
  • väčšia hlávka kapusty
  • lyžička soli a cukru
  • 100 ml vody
  • Počet porcií 4
  • Čas prípravy 120 min
  • Čas varenia 180 min

video

RÝCHLA DOPRAVA

Odosíláme do 24h.

200 000 +

Spokojných zákazníkov

DOPRAVA ZADARMO

U objednávok nad 50 euro

BONUSOVÝ PROGRAM

Darčeky k vášmu nákupu