
Postup
1 Dip si urobíme tak, že v miske zmiešame kyslú smotanu, grécky jogurt, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, mletý cesnak, olivový olej, soľ a čerstvo namleté korenie. Dáme do chladničky a necháme vychladnúť.
2 Nastrúhame cukety, najemno nakrájame jarnú cibuľku, nasekáme čerstvú mätu a koriander, roztlačíme cesnak a pridáme birds eye prášok. Tieto ingrediencie dáme do veľkej misky, pridáme mletú rascu a soľ. Rukami zapracujeme mleté mäso a všetko dôkladne premiešame.
3 Rukami tvarujeme karbonátky. Pozor, pretože karbonátky budú mať trochu vlhkú konzistenciu, manipulácia s nimi môže byť trochu obtiažna.
4 Na panvici na strednom ohni rozohrejeme 3 lyžice rastlinného oleja. Karbonátky smažíme zhruba 5 minút z každej strany. Karbonátky chceme osmažené do hneda, ale zároveň chceme, aby boli hotové aj zvnútra. Ak budú hnednúť moc rýchlo, znížte teplotu.
5 Po dorobení prvej várky dáme karbonátky do nádoby vyloženej papierovým obrúskom, alebo ich môžeme dať do rúry na 80 °C, aby karbonátky zostali teplé.
6 Podávame ihneď s vychladnutým dipom.
- Použité chilli papričky
- 1/2 lyžičky Birds Eye prášku
- Na karbonátky
- 450 g mletého morčacieho mäsa
- 2 ks stredne veľkej cibule
- 3 ks jarnej cibuľky
- 2 lyžice čerstvej mäty
- 2 lyžice čerstvého koriandra
- 1 storužek cesnaku
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička morskej soli
- 1/2 lyžičky korenia
- 1/2 lyžičky birds eye prášok
- 3 lyžice rastlinného oleja
- Na dip budeme potrebovať
- 60 g kyslej smotany
- 80 g gréckeho jogurtu
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1/2 lyžičky cesnaku
- 2 lyžičky olivového oleja
- 1/4 lyžičky soli
- štipka čierneho korenia
- Počet porcií 8
- Čas prípravy 25 min
- Čas varenia 25 min