
Postup
1 Vo veľkom hrnci si rozohrejte olivový olej a nechajte na ňom zmäknúť nadrobno postrúhanú mrkvu a petržlen. Akonáhle je mrkva a petržlen mäkká, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a všetko zľahka orestujte. Do zeleninového základu pridajte paradajkový pretlak a nechajte ho so zeleninou restovať. Dobre orestovaný pretlak spoznáte podľa jeho hrdzavejšej farby.
2 Pridajte mleté mäso a stále restujte. Potom do restovaného mäsa pridajte 2 lyžice čili mash Scotch Bonnet, nasekané paradajky, paradajkový pretlak, soľ, korenie, rozmarín a oregano. Premiešajte a nechajte hodinu dusiť. Akonáhle je omáčka hotová, vyberte vetvičky rozmarínu. Ak vám príde omáčka viac riedka, varte ju chvíľu odkrytú.
3 Medzitým si pripravíte bešamelovú omáčku. Do menšieho hrnca si dajte mlieko, bobkový list, čierne korenie, nové korenie, nastrúhaný muškátový oriešok a rozkrojenú cibuľu. Premiešajte a nechajte mlieko zohriať a všetko korenie v mlieku rozvoňať. Vo väčšom hrnci si rozpustíte maslo a zmiešajte ho s múkou. Do hotovej zápražky cez cedník prelejte horúce mlieko a všetko dôkladne premiešajte. Zápražka mlieko zahustí a vytvorí tak krémovú omáčku. Na záver pridajte syr Parmigiano-Reggiano a dôkladne premiešajte. V prípade potreby môžete omáčku ešte rozriediť teplým mliekom.
4 Vo veľkom hrnci si pripravte cestoviny lasagne. Nevarte ich úplne do mäkka, ale vyberte ich z vriacej vody o niečo skôr. Hotové ich opláchnite studenou vodou a vyskladajte si ich na tanier. Takto nebudú lepiť a nebudú sa trhať. Počas pečenia v rúre cestoviny dôjdu.
5 Hotové cestoviny si vyskladajte do formy na pečenie alebo na plech. Potrite ich bešamelovou omáčkou a na ňu dajte vrstvu mäsa a vrstvu cestovín. Takto opakujte minimálne 3 krát a zakončite cestovinami, na ktoré rozprestriete zvyšok bešamelu a nastrúhaný syr Parmigiano-Reggiano.
6 Formu dajte do vopred vyhriatej rúry na 200 °C a pečte 30 minút. Pri servírovaní ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou
- Použité chilli
- 2 lyžice mash Scotch Bonnet
- Bolonská omáčka
- 4 lyžice olivového oleja
- 3 väčšie mrkvy
- 2 väčšie petržleny
- 3 cibule
- 70 g paradajkového pretlaku
- 800 g paradajkovej omáčky
- soľ, korenie
- 1,5 kg mletého hovädzieho mäsa
- 1 lyžice sušeného oregana
- 3 vetvičky rozmarínu
- 300 g cestovín lasagne
- 100 g syra Parmigiano-Reggiano
- hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- Bešamel
- 0,8 l mlieka
- 3 bobkové listy
- lyžička guličiek čierneho korenia
- lyžička guličiek nového korenia
- 70 g masla
- 50 g hladkej múky
- 1 cibuľa
- 100 g syra Parmigiano-Reggiano
- ½ muškátového orieška
- Počet porcií 4
- Čas prípravy 40 min
- Čas varenia 30 min