Postup
1 V menšej miske si zmiešajte olivový olej, šťavu z pomaranča a čili vločky Carolina Reaper. Vzniknutá zmes poslúži ako marináda na potieranie kurčaťa počas pečenia.
2 Celé kurča si dajte na mriežku vloženú na plech na pečenie. Kurča tak nebude ležať v šťave a koža nebude rozmočená a bude pekne všade prepečená. Kurča zvnútra osoľte a vložte do neho pár vetvičiek rozmarínu, tymianu a jeden menší krvavý pomaranč, ktorý niekoľkokrát prepichnite. Kurča zo strany pŕs potrite marinádou a osoľte. Otočte ho prsiami dole a znova potrite marinádou a osoľte. Okolo kurčaťa poukladajte zemiaky a plátky pomarančov. Pridajte pár vetvičiek rozmarínu, tymianu a pár plátkov masla.
3 Plech dajte do vopred vyhriatej rúry na 90 °C a kurča pečte 3 hodiny. Kurča sa bude takto pomaly piecť a pri tejto teplote zostane väčšina šťavy v kurčati a tak bude krásne šťavnaté.
4 Po 3 hodinách kurča vyberte, potrite marinádou a vložte znovu do rúry, ktorú si predhrejete na 240 °C. Potom kura znova vyberte, potrite zase marinádou, otočte, potrite marinádou a dajte piecť do rúry na 200 °C na 30 minút, alebo kým nebude kurča dozlatista upečené.
5 Akonáhle je kurča hotové, naporcujte ho a servírujte s pečenými zemiakmi a pomarančami. Všetko zalejte šťavou z pomarančov, ktorá sa počas pečenia krásne zredukovala.
- Použité chilli
- 2 lyžičky Carolina reaper vločky
- Ingrediencie
- 10 lyžíc olivového oleja
- šťava z ½ pomaranča
- celé kurča
- rozmarín
- tymián
- 5 pomarančov
- 1 kg zemiakov
- soľ, maslo
- Počet porcií 4
- Čas prípravy 40 min
- Čas varenia 210 min