
Postup
1 Hovädzie mäso nakrájajte na kocky s veľkosťou 4x4 cm a dajte do misky. Zalejte čili vínom Cabernet Moravia, pridajte vetvičky rozmarínu, nové korenie a guličky čierneho korenia. Premiešajte mäso vo víne a misu uzavrite. Dajte do chladničky odležať do druhého dňa. Občas mäso vo víne premiešajte, aby sa chuť vína dostala do všetkých kúskov mäsa.
2 Druhý deň mäso a koreniny vyberte z vína. Víno nalejte do hrnca a dajte ho zvariť, aby sa vyvaril všetok alkohol. Počas varania sa na povrchu vína vyzráža bielkovina z mäsa. Túto bielkovinu odoberte, víno potom bude zase krásne čisté. Varené a horúce víno sa nakoniec uplatňuje do zeleninového základu
3 Vo väčšom hrnci so silnejším dnom si rozpustite slaninu a sprudka na ňom orestujeme z každej strany osušené mäso. Orestované mäso potom dajte bokom do misky a prikryte ho pokrievkou. Na zvyšnom tuku orestujte dozlatista šampiňóny. V prípade potreby môžete pridať ešte trochu olivového oleja, aby sa šampiňóny nepripáli.
4 Keď sú šampiňóny dokonale orestované, pridajte na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler. Všetko restujte do zlatisto hnedej farby, ktorá dodá omáčke krásnu farbu a chuť. U restovanie zeleniny a šampiňónov je dôležité dôkladne miešať a nenechať nič pripáliť. Základ by mohol byť potom horký.
5 Akonáhle je zelenina hotová, pridajte cibuľu a ešte chvíľu restujte. Do takto hotového zeleninového základu dajte paradajkový pretlak. Nechajte ho v zelenine krátko orestovať.
6 Potom pridajte horúce varené víno, horúci hovädzí vývar, mäso a zvyšné korenie, v ktorom sa mäso nakladalo. Všetko osoľte, dôkladne premiešajte a priveďte do varu.
- Ingredience
- 0,5 l červené víno s čili
- Ingrediencie
- 1,5 kg hovädzie zadné
- 2 vetvičky rozmarínu
- 6 guličiek nového korenia
- 15 guličiek čierneho korenia
- 200 g slaniny
- 200 g krémových šampiňónov
- 350 g mrkvy
- 300 g petržlenu
- 250 g zeleru
- 2 väčšie cibule
- 140 g paradajkového pretlaku
- 0,7 l hovädzieho vývaru
- soľ
- Počet porcií 4
- Čas prípravy 30 min
- Čas varenia 60 min